{ "title": "Sümüklü Salyangoz", "image": "https://www.salyangoz.gen.tr/images/Sumuklu-Salyangoz-74.jpg", "date": "21.01.2024 02:57:28", "author": "Remziye Turan", "article": [ { "article": "
Sümüklü Salyangoz, Saydam renkli, sırtında kabuğu olan ve içi oldukça yumuşak olan hayvanlardır. Bu sürüngenlere halk arasında sümüklü böcek denmektedir. Toplamda 4 adet burunları vardır. Bu hayvanlar burunlarından çok özel sümüksü parlak bir salgı üretirler. Bu salgı hayvanların yerde daha rahat kayarak hareket etmesini sağlamaktadır. Sümüklü salyangozun dili çok farklı bir yapıda törpüyü andıran ve pütürlü bir şekli vardır. Vücutları helezoni bir kabukla örtülü ya da çıplaktırlar. Bu hayvanlar yazın 30 derecede kışın ise eksi 4 derecede kabuğunun içine gizlenerek yaşama tutunmaya çalışırlar.

Sümüklü salyangozların yaşadığı yerler ve üreme şekli

Sümüklü salyangozlar tatlı sularda ve akarsularda yaşamaktadırlar. Sümüklü salyangozların suda yaşayanları yaprak şeklindeki solungaçları ile solunum yaparlar. Karada yaşayanlar ise oksijen ile solunum yaparlar. Bu hayvanların başında iki tür yani antenleri bulunmaktadır. Bu antenlerin tam olarak uçlarında iki tane gözü bulunmaktadır.

Salyangozlar genelde ılıman ve nemli ortamları severler. Daha çok Akdeniz ve Marmara bölgesinde yaşarlar. Sümüklü salyangozlar salgıladıkları parlak ve sümüksü izlerle eşlerini bulurlar. Bu hayvanlar genelde yaz aylarında çiftleș irler. Sümüklü salyangozların bir kısmı ayrı eşeylidirler. Diğer kısmı da erdiș ilidir. Bu hayvanlardan hem erkek hem dişi organları mevcuttur. Erdişi olanlar karşılıklı olarak birbirini dölleme yeteneğine sahiptir.

Sümüklü salyangozlar her seferinde 100 ile 200 arası yumurta bırakırlar. O yüzden çok çabuk ürerler. Bazı ülkelerde bu hayvanların ticareti yapılmaktadır. Dünya ülkelerinde bu sümüklü salyangozların besin değeri yüksek olduğundan sevilerek tüketilmektedir. Sümüklü salyangozlar çok yavaş hareket ettikleri için 1 saatte ancak 1 metre gidebilmektedirler. Bu hayvanlar bitkisel olarak beslenirler ve bağ bahçelere büyük zararlar verirler. Bu zararları önlemek için ve parlak olan sümüksü salgıyı yok etmek için salyangozların geçtiği yerlere günde 3 defa tuz atmak yeterlidir.
" } ] }