{ "title": "Salyangoz Ne Yer", "image": "https://www.salyangoz.gen.tr/images/Salyangoz-Ne-Yer-61.jpg", "date": "19.01.2024 07:42:18", "author": "Seda Kaplan", "article": [ { "article": "Salyangoz Ne Yer, Genelde yağmur yağdığı zamanlarda ortaya çıkan salyangozların çoğunluğu, otobur yani ot ile beslenen canlılardır. Etobur yani etle beslenen türleri de vardır. Ancak etobur olarak beslenen türdeki salyangoz sayısı oldukça azdır. Etobur ve otobur olarak beslenen salyangozlar gibi hepçil olarak beslenen salyangozlar da vardır. Salyangozların ev ortamında beslenmesi zor ve zahmetli olduğu gibi bu sürüngen hayvanların doğa ortamında beslenmesi en uygun olanıdır.

Salyangozların ağızlarında yiyecekleri, besinleri ufalamak ve öğütmek için radula adı verilen dişli bir dil yapısı vardır. Radula üzerinde ufak dişlilerin yer aldığı sert bir yapı olup, bitkileri, besinleri parçalamaya ve daha sonra da öğütmeye yarar. Salyangoz ne yer sorusuna salyangozlar hayatta kalabilmek için bulundukları doğa ortamında, bitki yetiştirilen ortamlarda, yeşil bitkilerin taze olan sürgü kısmını yiyerek beslenirler şeklinde cevap verilebilir. Birçok salyangoz bitkilerin filiz kısmını yiyerek beslenirken, etçil olan bazı salyangozlar da aynı doğa ortamında bulunan küçük böcekleri yiyerek beslenir.

Salyangozları Bitkilerden Uzak Tutmanın Yolları

Bahçelerdeki sebze ve meyvelerin yaprak kısmını yiyen salyangozlar, taze, yeşil çimenleri yiyerek beslenirler. Meyve ve sebzelerin yapraklarını yedikleri gibi meyve öz sularını emerek de beslenirler. Bu nedenden dolayı meyve, sebze yetiştiriciliği yapan çiftçilerin çoğunluğu salyangozların, meyve ve sebzelere verdiği zarardan rahatsızdır. Çiftçileri maddi yönden zarara uğratan salyangozlardan korunmak için çeşitli yöntemler denerler. Bitkilere zarar veren salyangozların sayıları az miktarda ise toplanıp, ortamdan uzaklaştırılır. Eğer salyangozların sayıları toplanamayacak kadar çok ise sebze meyve aralarına, bahçeye, ağaç diplerine, sarımsak asılır ya da sarımsak suyu dökülür. Diğer bir yöntem ise; bakırın şeritler halinde asılmasıdır. Bakırın, salyangozların açığa çıkardığı yapışkan sümüksü sıvıyla etkileşime girip, ortaya elektrik akımı çıkarır. Böylelikle salyangozların bitkilerin bulunduğu ortamdan uzaklaştığı düşünülüyor.

Salyangozların Yediği Diğer Besinler

Salyangozlar doğa ortamında bulunan her türlü bitki türlerini, çiçekli bitkilerin çiçek kısımlarını, yeşil ve taze olan çimenleri, ağaç köklerinde yer alan yabani otları, ağızlarında bulunan radula adı verilen dişli yapı sayesinde öldürterek yerler. Salyangozların yediği besinlerin taze ya da kuru olması fark etmiyor. Her ikisini de yiyen salyangoz çeşitleri mevcuttur. Taze meyveleri yedikleri gibi ağaç kabuklarını da öğüterek, yerler.

Salyangoz ne yer sorusunu açıklayacak olursak: salyangozların yediği besinler sadece yeşil bitkiler, taze çimler, yabani otlar, ağaç kabukları değildir. Bu besinlerle birlikte ağaç kabuklarından ve bitkilerden aldığı nem ve hava ile de beslenirler. Salyangozların doğa ortamında beslenmesinin uygun görülmesinin nedeni ev ortamında bu nemin sağlanamamasıdır. Bir salyangozu ev ortamında beslemek onu ölüme terk etmektir. Yaşadığı doğal ortamda hayatını sürdürmesi en mantıklı olan seçenektir.
" } ] }