{ "title": "Nerite Salyangozu", "image": "https://www.salyangoz.gen.tr/images/Nerite-Salyangozu-76.jpg", "date": "19.01.2024 02:41:00", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Nerite Salyangozu, Boyları 2 cm'ye kadar olmaktadırlar. Genelde tatlı suda yaşarlar. Zebra ve kaplan nerite salyangozları 2,5 cm'ye kadar uzayabilirler. Nerite salyangozları su yosunlarını yediklerinden büyük akvaryumlardaki su yosunu temizliği için tercih edilmektedir. Zebra, kaplan, zeytin ve boynuzlu isimlerinde bilinen çeşitleri mevcuttur. Renkleri çeşidine göre değişiklik gösterir. Siyah, koyu yeşil, koyu kahve rengi, zeytin renkleri görülür. Bazılarının kabukları çizgili, bazılarının kabukları lekelidir. Ortalama ömürleri bir yıl kadardır. İki yıl kadar yaşadıkları görülmektedir.

Nerite Salyangozu Yaşam Alanı: Genelde neredeyse her türlü suya adapte olabilirler. Geniş bir sıcaklık aralığında yaşayabilirler; lakin 24 ile 27 °C aralığındaki suda yaşamayı severler. Suyun pH oranı 7,5 seviyesinde olması hareketli ve akımı olan yerlerde yaşamaktan hoşlanırlar. Biraz tuzlu sudan hoşlanırlar. Suda amonyak ve nitratın bulunması sağlıkları için gereklidir. Bu nedenle Yeni oluşturulan ya da suyu yeni değiştirilmiş olan akvaryumlarda yaşamaları zorlaşır. Akvaryumlarda temizlikçi olarak da tercih edilmektedirler. Cam, filtreler gibi yerlere yapışan ve temizlenmesi oldukça zor olan yosunları yiyerek beslenirler. Beslenme biçimleriyle akvaryumlarda rahatlıkla yaşayabilmektedirler. Bakır ve diğer ilaçlardan etkilenirler. Ölümlerine bile sebep olabilir. Kabuklarının sert kalması için kalsiyuma ihtiyaç duyarlar. Akvaryumda yaşayanlar kalsiyum takviyesi isterler. Nerite salyangozları özgürlüğü severler bu yüzdende akvaryumdan dışarı atlayabilirler. Akvaryumlarda bakılıyorlarsa akvaryumun kapağı olmalı ve kapak kapalı olmalıdır.

Üremeleri: Yumurtaları tuzlu sularda çatlar ve gelişirler. Akvaryumda yumurtlarlar ise yumurtaları mutlaka tuzlu su bulunan akvaryumlara alınmalıdır. Normalde dere ağızlarına yumurtalarını bırakırlar; yumurtalarda med-cezir etkisiyle denize giderler, yumurtalardan çıkan salyangozlar yine med-cezir etkisiyle tatlı sulara dönerler.
" } ] }