{ "title": "Adi Salyangoz", "image": "https://www.salyangoz.gen.tr/images/Adi-Salyangoz-94.jpg", "date": "20.01.2024 13:38:15", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Adi Salyangoz, adi salyangoz belli bir simetriye sahip olmayan, konik bir şekle benzeyen yumuşakçalardır. Kabuklarının üzerinde değişik sayılarda kıvrımlar bulunur. Kabuğunun tepesi yassı dar, son kıvrımı ise geniş oval ve açıktır. Son kısımdaki açıklıktan içeri çekilir. Adi salyangozda baş kısmı gayet belli olup, iki adet göze sahiptir. Karın kısmın bulunan ayakları ile sürünme hareketi sağlar. İç organları ise kabuk kısmının içindedir. Sırt tarafında ise solunum organları ve anüs bulunur. Kabukları deliksiz ya da delikli olabilmektedir. Adi salyangoz nemli bölgelerde özellikle bahçelerde yaşam alanı oluşturur.

Adi salyangoz nedir, özellikleri nelerdir?

Adi salyangoz vücudunda ince bir zar barındırır. Kas dalgalanmaları sayesinde vücudunun üzerinde kayarak dolaşma özelliğine sahiptir. Ayağının ön kısmından sümüksü bir sıvı salgılar. Bu sayede ilerleyeceği yol yağlanarak salyangoza daha rahat hareket etme ilerleme imkânı sağlar. Renksiz ve yapışkan bir kana sahip olan adi salyangoz, hava ile temas ettiği zaman mavi renge döner. Kanında pıhtılaşma özelliği yoktur ve kan 7-8 Ph değerine sahiptir.

Adi salyangoz işitme duyusuna sahip değildir. Tat ve koku alma duyusu bulunmaktadır ve vaktinin büyük bir ksımını kabuğunun içerisine çekilerek uyku halinde geçirir. Özellikle kış süresince ve yazın çok sıcak günlerinde kesinlikle kabuğundan dışarı çıkmaz. Ancak yağmur olan gecelerde beslenmek için dışarı çıkar. Adi salyangoz yaz aylarını fundalık ve çalılıklarda, kış aylarını ise ağaç köklerinde tamamlar ve kış aylarında kabuğunun ağzını bir zar ile kapatır ve hava koşullarının müsait olduğu zamanlarda zarı açarak havalanma sağlar. İçerideki hava kirlendikçe zarlarını yeniler.

Adi salyangoz taze ve körpe bitki yaprakları ile beslenir. Kış aylarında bulundukları yerlerdeki toprak killi ve sert bir özelliğe sahip ise toprağı açıp altına giremediklerinden dolayı ölürler. Toprak yumuşak bir özelliğe sahipse, toprağın altında rahatça yaşayabilirler.

Nemli yerleri çok seven adi salyangoz, aşırı derece nemli olan yerlerde çok uzun süre kaldığında kurbağa veremi adı verilen bir hastalıktan dolayı ölür. Çifte eşeyli bir canlı olan adi salyangoz hem dişi hem de erkeklik organını bünyesinde barındırır. Ama yine de çiftleşebilmek için başka bir salyangoza ihtiyaç duyar. Mayıs ayı çiftleşme aylarıdır. Çiftleşme gerçekleştikten sonra 5-8 gün aralığında yumurtlama gerçekleşir.

Adi salyangoz yumurtalarını genellikle ağaç köklerine bırakır ve yumurtanın üzerini ıslak toprak ile kapatır. Ayrıca yumurtadan çıkan yavrular beslenme ihtiyaçlarını kolayca giderebilsin diye ağaç köklerini yanında yeşil filizlikler olanlar arasında özellikle seçer.

Adi salyangoz yumurtası beyaz renklidir. Adi salyangozu ilkbahar aylarında fazlaca besin tüketerek kış ayları için depolama özelliğine sahiptir. Sert otlar onlara göre değildir. Daha çok, mantar türleri, yosun, yeşillik, patates, havuç gibi gıdalardan hoşlanır. Dil üzerinde sağlam dişler bulunur. Bu sayede kemirme özelliğine sahiptirler.
" } ] }