Salyangoz Eti
Salyangoz eti, dünyada ticareti en çok yapılan deniz ürünlerinden olmaktadır. Yenmesi konusunda herkesin tercih etmediği salyangoz eti özellikle Uzak doğu ülkelerinde tüketimi fazla olmaktadır. Salyangoz etinin lezzetli olduğunu söyleyen arkadaşlar var ancak ben şahsen tatmadım. Zaten yenmesi de uygun olmayan türlerden biri olmaktadır.
Salyangoz eti ile kabuğu da ciddi ticaret odağı olmaktadır.
Türkiye'de salyangoz eti ihracatı
Salyangoz eti özellikle balık yasağının başlaması ile balıkçıların yeni ticaret kapısı haline gelmektedir. Özellikle Samsun ve Sinop üzerinden ticareti yapılmakta olan salyangoz etinin toplanması dalgıçlar tarafından yapılmaktadır. Toplanan salyangozlar fabrika ortamında yüksek ısıda kaynatılarak temizlenmekte ve kabuğundan ayrılmaktadır. Temizlenen salyangoz eti ve kabukları Güney kore, Çin, Abd, Tayland gibi ülkelere ihraç edilmektedir. Türkiye'de yılda ortalama 3.000 ton civarında salyangoz ihracatı yapılmaktadır. Ayıklanmış olan salyangozlar 35-40 derece şoklanarak paketlenmektedir. Salyangoz etinin ihraç fiyatı ortala 7 dolardan satılmaktadır.
Sofralarda salyangoz eti
Salyangoz eti ile yapılan yemekler Akdeniz kıyısındaki şehirlerde daha çok rastlanmaktadır. Avrupa'da mutfaklarda tüketimi fazla olduğu gibi Asya ve Afrika ülkelerinde kolay bulunduğu ve protein değerinin yüksek olmasından ötürü tercih edilmektedir. Salyangoz eti yüksek protein, düşük yağ oranı, potasyum, fosfor ve omega 3 bakımından oldukça zengin bir yapıda olmaktadır.
Bunların dışında A, K, E ve B vitaminleri de bolca bulunmaktadır. Evde salyangoz yemeği yapmak istiyor iseniz dondurulmuş olarak tüketmeniz ayıklama derdinden kurtarmış olacaktır. Fransız mutfağına ait olan Escargot yemeği en ünlü salyangoz eti yemeklerinden biri olmaktadır. Aslında pişirme şekli ülkelere göre değişiklik göstermektedir. Mesela İtalyanlar her zamanki gibi makarna ile tüketmeyi tercih etmektedirler. İspanya ve Portekiz'de ise daha baharatlı tatlar uygulamaktadırlar.
Salyangoz eti yararları ve zararları nelerdir?- Salyangoz eti içeriğindeki lectin maddesi kanserli hücreler ile savaşmada yardımcı olmaktadır. İçeriğindeki kolajen ve elastin maddesi kemik sağlığı için önemli olmaktadır. İçeriğindeki trytophan maddesi beynin rahatlamasını ve psikolojik olarak kişinin dengesini sağlar.
- Salyangoz etininsakıncalarına bakarsak eğer kolesterol hastalarının dikkatli tüketmesini tavsiye ederiz. Özellikle kalp damar sağlığı sorunları yaşayanlar doktorlarına danışmadan tüketmemelidir.
20.01.2024 06:06:43
Salyangoz Eti ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|